Mistrův zápisník

Imitace roubenky: Moderní alternativa tradičního stavitelství

Roubenky jsou po staletí považovány za symbol tradičního stavitelství, spojené s ruční prací, kvalitním řemeslem a jedinečným vzhledem. V dnešní době však narůstá poptávka po roubených domech, a to vede k inovacím v oblasti stavebnictví, mezi které patří i imitace roubenky. Co to znamená a jaké jsou výhody této metody?

Čtěte zde
Jak zamezit vlhkosti při výstavbě dřevostavby

V dřevostavbách je vlhkost jedním z největších nepřátel. Nedodržení správného postupu při výstavbě může vést k budoucímu poškození konstrukcí, vzniku plísním a dalším komplikacím. Jak těmto situacím předcházet? Stačí dodržet pár zásad.

Čtěte zde
Potřebuji k rekonstrukci střechy stavební povolení?

Obrana před počasím a zároveň charakteristický prvek, který ovlivňuje celkový vzhled vašeho domova. Střecha má ohromný význam. Ale kdy je ten správný čas pro výměnu střešní krytiny? A potřebujeme k tomu navštívit stavební úřad?

Čtěte zde
Odolají CLT panely požáru?

Když se bavíme o stavebních materiálech, bezpečnost a odolnost vůči různým vnějším vlivům, včetně požárů, je vždy v popředí. Okolo dřeva v tomto směru panují nepřekonatelné mýty. Pojďme si zpochybnit ten největší.

Čtěte zde
Co vše lze stavět z CLT panelů?

Psali jsme o ekologických výhodách CLT panelů, psali jsme také o jejich následné recyklaci. Co však lze z CLT panelů stavět? Praxe ze světa mluví jasně. Všechno.

Čtěte zde
Stručná historie roubených staveb

Roubená stavba je způsob konstrukce, při kterém jsou na sebe vrstveny dřevěné trámy (většinou obdélníkového průřezu), které se vzájemně propojují a tvoří tak pevný skelet budovy. Roubenky patří k nejstarším formám lidového stavitelství v České republice a mají dlouhou a bohatou historii.

Čtěte zde
Jak recyklovat CLT panely?

CLT panely jsou stále oblíbenějším materiálem ve stavebnictví díky své síle, flexibilitě a estetice. V dnešní době, kdy je ohleduplnost k životnímu prostředí klíčová, je důležité myslet i na recyklaci tohoto materiálu.

Čtěte zde
Lidská biofílie v pracovním prostředí

Biofílie je naše vrozená touha udržet si spojení s přírodou. Tuto tendenci můžeme v posledních letech sledovat jak v interiérovém designu, kdy se například dbá na stále větší přístup přírodního světla, tak v samotné architektuře. Dřevo je v tomto směru nejideálnějším pomocníkem.

Čtěte zde
Hodí se sádrokarton do dřevostaveb?

Pevný papír a sádrové jádro. SDK má jednoduchou skladbu, díky tomu je lehký a vyniká flexibilitou. Předurčují ho tyto vlastnosti k využití v rekreačních chatách, tiny houses a dřevostavbách obecně? My s ním pracujeme rádi.

Čtěte zde
Dvoupatrová svatební roubenka

Máme hotovo! Děkujeme úžasným majitelům za příležitost, jejich nadšení, nekonečnou pomoc při stavbě a originální nápady, které z roubenky udělaly nezapomenutelnou stavbu.

Čtěte zde
Chatka bez inženýrských sítí?

Nápad koupit levnou louku a postavit tiny house, měla drtivá většina z vás, kteří právě klikli na tento článek. Tento typ pozemku bývá na realitních serverech za zajímavé peníze a pustit se do výdělečného byznysu spojeného s pronájmem dává smysl. Je to však tak jednoduché?

Čtěte zde